Het lijkt erop dat u Microsoft's Internet Explorer als webbrowser gebruikt om onze website te bekijken.

Om redenen van functionaliteit en veiligheid raden wij u aan een actuele webbrowser te gebruiken, zoals Firefox, Chrome, Safari, Opera of Edge. Internet Explorer geeft niet alle inhoud van onze website correct weer en biedt niet alle functies aan.

Nu een accommodatie zoeken

sluiten
Wat zoek je?
Je zoekterm moet minstens 3 tekens lang zijn!
Sluiten

Reis door de prehistorie

Over een afstand van ongeveer 330 kilometer vatten in totaal 33 stations de meest indrukwekkende en best bewaarde hunebedden in Noordwest-Duitsland samen. De reis naar deze megalithische graven (van het Griekse mega = groot en lithos = steen) wordt een fascinerende reis naar de prehistorie. De hunebedden zijn ongeveer 5000 jaar geleden gebouwd en veel ouder dan de Egyptische piramides.

© Hermann Pentermann

Megalithische cultuur in Centraal-Europa

Het totale Europese verspreidingsgebied strekt zich als een westelijke gordel uit van Scandinavië via de Britse eilanden, Frankrijk en het Iberisch schiereiland tot aan de noordrand van het Afrikaanse continent. De raadselachtige "Stonehenge", de kilometerslange stenen rijen van Carnac en de tempels van Malta zijn wereldberoemd. De hunebedden van de ‘Straat van de megalithische cultuur’ doen daar niet voor onder. Integendeel: als de oudste monumenten die bovengronds zichtbaar zijn, getuigen ze op een indrukwekkendere manier van het begin van onze gemeenschappelijke Europese beschaving, meer dan alle andere relikwieën uit het verleden.

Mythe van het hunebed

Tijdens de tour op de ‘Straat van de megalithische cultuur’ zullen zowel reizigers als de lokale bevolking veel leren over de raadselachtige ‘stenen getuigen’: de ingenieuze constructie, de mysterieuze dodencultus en het geloof in het hiernamaals, het nog grotendeels onbekende dagelijkse leven van mensen die in de loop van duizenden jaren in Noordwest-Duitsland woonden en de mystieke transfiguraties van het recente verleden. Er wordt veel informatie gegeven die bijdraagt aan een omvattend begrip van deze oude en grensoverschrijdende cultuurvorm.  

Uitstapjes naar geweldige bezienswaardigheden

Naast de archeologische schatten biedt deze ‘fabelachtig’ mooie autoroute, die overigens ook met de fiets te verkennen is op de "Fietsroute van de Megalithische cultuur" door zijn ligging ver van de grote snelwegen en hoofdwegen, ook andere geweldige culturele ervaringen. Langs de route nodigen idyllische landschappen en charmante plaatsen met historische kerken, molens en kastelen en opwindende musea uit tot spannende excursies.